Начало В детайли Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
546
България

Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков.В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

| 17 Септември 2025, 20:18 ч.
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Снимка © БТА

Най-новата серия, пусната на пазара само преди месец и половина на винарска изба „Вила Басарея“ (Villa Bassarea) в Харманли, е отлежало вино в акациеви бъчви, каза съсобственикът и технолог на винарната Камен Коев.

Двама мъже - на 37 и на 31 години, са задържани за срок до 24 часа за отглежд

Мотоциклетист на 33 години е настанен в болница с опасност за живота след кат

Има много хора, които се чудят дали да подкрепят вота на недоверие, каза лиде

Българският производител на хотелска козметика и консумативи "Ларен МН" плани

Общинският съвет в Добрич ще обсъди предложенията за избор на почетен граждан

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков. Качеството е много важно, но етикетът на бутилката вино е като веждите на лицето на човек, коментира Камен Коев.

В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

Гроздова реколта с ниски добиви, но с добро като качество, отчитат за тази година от „Вила Басарея“. Две трети от гроздето вече е прибрано към средата на септември и качествените показатели са много добри, каза Камен Коев. Той разясни, че редуцираните добиви, на места между 80 и 200 кг от декар, се дължат най-вече на измръзване на масивите през април заради застудяването, което се случи тази година и последвалата градушка през май в района на село Коларово и Българин, откъдето избата се снабдява с продукция за вината си.

От винарната работят с едни и същи гроздопроизводители от регион повече от десет години. Места, откъдето се изкупува грозде, са на най-много на 20 километра отдалечени от избита. Държим сортовете да са регионални и затова поддържаме тази традиция, каза Камен Коев. Правилото се нарушава единствено за малки количества Мускат от Тополовград и Мавруд от село Капитан Андреево, Свиленградска община, допълни той.

„Вила Басарея“ e създадена през 2014 г. от трима приятели – братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев, и оттогава до днес в нея се следва първоначално заложената нишка за производство на малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде.

Сигнал за пожар е подаден днес в 15:48 ч. в Районната служба „Пожарна б

Община Габрово ще развива съвместни инициативи с Културния център на Букурещ,

Ключов аргумент за присъединяването на България към еврозоната е увеличението

Избата разполага с богата продуктова листа с предимно бели вина от сортовете: Тамянка, декупаж от Вионие с Тамянка, Шардоне, Мускат. Сериите са винаги бутикови – между 1500 и 3000 бутилки.

Камен Коев и Тодор Братанов управляват и енотека „Сакар“, където могат да се дегустират вина на членовете на местното сдружение на винопроизводителите Wines of Sakar, които организират  предимно бутикови серии. „Идеята на сдружението е, че макар да сме конкуренти, сме съмишленици и си помагаме. Пазарът, който имат някои от по-големите изби, е различен от този на по-малките производители. Подобно съдружие е рядко срещано обединение, но ние се гордеем с това. Така успяваме да организираме във всеки сезон винен фестивал, на който домакинства някоя от винарските изби от сдружението. Ценителите на виното дегустират не само от нашата продукция, но опитват с вината и местни характерни храни на колеги от другите браншове“, каза още Камен Коев. На празника на виното през декември в Харманлийско предстои домакин да е винарска изба “Росалея“(Rosalea).

Камен Коев разказа и за още една подробност, която също е свързана с конкуренцията, но и с личното му пространство. Един от членовете на сдружението Wines of Sakar е съпругата му Илиана Коева, която също е технолог. Тя управлява изба „Коларово“ край близкото до Харманли село Коларово и експериментира в различна посока от съпруга си, като прави предимно вина от червени сортове и десертни.

Камен Коев е от Лясковец, а съпругата му – от Търговище. Запознали са се във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии в Пловдив, където заедно са учили в специалност "технология на виното, пивото, високоалкохолните и безалкохолни напитки". След дипломирането си натрупват опит в големи винпроми в Северна България. През 2006 г. първи в харманлийския край се премества Камен Коев, а година по-късно при него идва и съпругата му. Днес двамата се конкурират, но и подкрепят като професионалисти, каза Коев. А на въпроса кое е най-доброто мезе за виното, технологът отговаря без да се замисли, че всъщност най-важното е добрата компания, в което то да се пие с наслада.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
РИОСВ - Русе състави акт на предприятие за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в река Дунав
Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение на „Астра Биоплант“ ЕООД, съоб ...
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото се състояха в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България, се проведоха днес в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево. Те ...
Български и румънски екипажи на изтребители участваха в тренировка на мисията по охрана на въздушното пространство на двете страни
Български екипажи на МиГ-29 от Трета авиационна база в Граф Игнатиево и F-16 на румънските Военновъздушни сили осъществиха тренировка на мисията по охрана на въздушното пространств ...
Почетни звания на заслужили граждани и институции връчиха на празнична сесия на Общинския съвет в Лом
На тържествена сесия на Общинския съвет в Лом връчиха почетни звания на заслужили граждани и институции. Събитието, което се състоя в камерната зала на Народно читалище „Пост ...
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище. В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Възстановено е движението в района на Кресненското дефиле
Възстановено е движението при км 390-и по път I-1 Симитли-Кресна в района на Кресненското дефиле, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес беше въведено ограничение ...
Инвеститорът на комплекс „СамЕлион“ Петър Георгиев беше награден със статуетка „Колю Фичето“ от Националния клуб на строителите ветерани
Инвеститорът на новопостроения комплекс „СамЕлион“ в Самоков инж. Петър Георгиев беше награден с почетна грамота и статуетка „Колю Фичето“ от Управителния с ...
Три русенски Лайънс клуба откриха официално новия си дом в крайдунавския град
Семействата на Лайънс клубовете „Русе“, „Русе – Север“ и „Русе – Сексагинта Приста“ от днес официално имат свой дом. Това каза прези ...
Движението в района на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил
Временно движението при км 390 по път I-1 Симитли-Кресна в района на Кресненското дефиле се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил със специален ...
Браншът у нас се нуждае от много силен маркетинг и подпомагане
Браншът у нас се нуждае от много силна маркетингова програма, от много силно представяне и от много силно подпомагане. Това каза Слави Трифонов, собственикът на винарска изба "Дом ...
Тикер в 22:18 ч.
Възстановено е движението при км 390-и по път I-1 Симитли-Кресна в района на Кре ...
Начало В детайли
546
България

Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков.В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

| 17 Септември 2025, 20:18 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Снимка © БТА

Най-новата серия, пусната на пазара само преди месец и половина на винарска изба „Вила Басарея“ (Villa Bassarea) в Харманли, е отлежало вино в акациеви бъчви, каза съсобственикът и технолог на винарната Камен Коев.

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков. Качеството е много важно, но етикетът на бутилката вино е като веждите на лицето на човек, коментира Камен Коев.

В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

Гроздова реколта с ниски добиви, но с добро като качество, отчитат за тази година от „Вила Басарея“. Две трети от гроздето вече е прибрано към средата на септември и качествените показатели са много добри, каза Камен Коев. Той разясни, че редуцираните добиви, на места между 80 и 200 кг от декар, се дължат най-вече на измръзване на масивите през април заради застудяването, което се случи тази година и последвалата градушка през май в района на село Коларово и Българин, откъдето избата се снабдява с продукция за вината си.

От винарната работят с едни и същи гроздопроизводители от регион повече от десет години. Места, откъдето се изкупува грозде, са на най-много на 20 километра отдалечени от избита. Държим сортовете да са регионални и затова поддържаме тази традиция, каза Камен Коев. Правилото се нарушава единствено за малки количества Мускат от Тополовград и Мавруд от село Капитан Андреево, Свиленградска община, допълни той.

„Вила Басарея“ e създадена през 2014 г. от трима приятели – братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев, и оттогава до днес в нея се следва първоначално заложената нишка за производство на малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде.

Избата разполага с богата продуктова листа с предимно бели вина от сортовете: Тамянка, декупаж от Вионие с Тамянка, Шардоне, Мускат. Сериите са винаги бутикови – между 1500 и 3000 бутилки.

Камен Коев и Тодор Братанов управляват и енотека „Сакар“, където могат да се дегустират вина на членовете на местното сдружение на винопроизводителите Wines of Sakar, които организират  предимно бутикови серии. „Идеята на сдружението е, че макар да сме конкуренти, сме съмишленици и си помагаме. Пазарът, който имат някои от по-големите изби, е различен от този на по-малките производители. Подобно съдружие е рядко срещано обединение, но ние се гордеем с това. Така успяваме да организираме във всеки сезон винен фестивал, на който домакинства някоя от винарските изби от сдружението. Ценителите на виното дегустират не само от нашата продукция, но опитват с вината и местни характерни храни на колеги от другите браншове“, каза още Камен Коев. На празника на виното през декември в Харманлийско предстои домакин да е винарска изба “Росалея“(Rosalea).

Камен Коев разказа и за още една подробност, която също е свързана с конкуренцията, но и с личното му пространство. Един от членовете на сдружението Wines of Sakar е съпругата му Илиана Коева, която също е технолог. Тя управлява изба „Коларово“ край близкото до Харманли село Коларово и експериментира в различна посока от съпруга си, като прави предимно вина от червени сортове и десертни.

Камен Коев е от Лясковец, а съпругата му – от Търговище. Запознали са се във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии в Пловдив, където заедно са учили в специалност "технология на виното, пивото, високоалкохолните и безалкохолни напитки". След дипломирането си натрупват опит в големи винпроми в Северна България. През 2006 г. първи в харманлийския край се премества Камен Коев, а година по-късно при него идва и съпругата му. Днес двамата се конкурират, но и подкрепят като професионалисти, каза Коев. А на въпроса кое е най-доброто мезе за виното, технологът отговаря без да се замисли, че всъщност най-важното е добрата компания, в което то да се пие с наслада.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
РИОСВ - Русе състави акт на предприятие за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в река Дунав
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото се състояха в Монтана, Хитрино, Главиница, Пещера, Априлци и Бобошево
Български и румънски екипажи на изтребители участваха в тренировка на мисията по охрана на въздушното пространство на двете страни
Почетни звания на заслужили граждани и институции връчиха на празнична сесия на Общинския съвет в Лом
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Възстановено е движението в района на Кресненското дефиле
Контекст
Инвеститорът на комплекс „СамЕлион“ Петър Георгиев беше награден със статуетка „Колю Фичето“ от Националния клуб на строителите ветерани
В детайли
Три русенски Лайънс клуба откриха официално новия си дом в крайдунавския град
Основна линия
Движението в района на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил
В детайли
Браншът у нас се нуждае от много силен маркетинг и подпомагане
Контекст
За девети път варненци излязоха на протест срещу задържането на кмета Благомир Коцев
Основна линия
Информационна среща за инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк на територията на три села се проведе в Община Добричка
Сфера
Асен Василев доведе до колапс публичните финанси на България, написа министърът на финансите Теменужка Петкова
Местен фокус
Общинският съвет в Пордим ще обсъди актуализация на програмата за управление на общинската собственост
На преден план
РИОСВ - Русе състави акт на предприятие за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в река Дунав
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.